Zorgeloze zwaluwen Zorgeloze zwaluwen
Begin mei, na een lange winter, zijn ze er opeens. Een hele zwik zwaluwen. Gelukkig meer dan één, anders zou het nooit zomer worden. Ze nemen bezit van het nest dat ze bij de nadering van herfst en ontij vorig jaar verlaten hebben. Opgetogen fluitend knappen ze het nest onder de nok van het dak op en na gedane arbeid buitelen ze vol levenslust door de lange voorjaarsavond.
Helemaal idyllisch is hun gevleugeld bestaan niet. Nu al een paar keer hebben ze 's morgens in alle vroegte last van een inbreker gehad. Ik word dan gewekt door angstig piepende sweltjes en een heftig kloppen op het hout. Het signalement van de indringer is mij onbekend maar de gevolgen van zijn misdaad zijn duidelijk waarneembaar. Delen van het nest, aarde en takken, liggen verspreid op de grond en daartussen bevinden zich resten van eitjes.
Even later in de ochtend hebben de zwaluwen zich weer herpakt. Ze zijn welgemoed aan  de herbouw begonnen, ze tsjilpen er lustig een deuntje bij en scheren als vanouds door het luchtruim.
Alsof alle zorgen weer voorbij zijn. Je zou natuurlijk kunnen zeggen, die stomme beesten die weten niet beter. Maar ik vraag me af, 'weten' ze juist wél beter?
Verstaan zij in hun argeloosheid meer dan wij, denkende wezens, van de hemelse Vader die hen voedt? (Mattheus 6: 26) Voelen zij directer dan wij dat de Vaderlijke zorg voor hen groter is dan hun eigen zorgen?
Wij maken ons heel wat zorgen. Vaak genoeg terecht. Ieder voor zich kan wat aftobben. Om alles wat ons overkomt of om wat we vrezen (en zelden op komt dagen).
De zwaluwen vliegen weer zorgeloos door de lucht. Cirkelend om het geheim dat God als bron van ons leven overvloedig zijn liefde schenkt en ons bestaan onderhoudt.
De zwaluwen hebben hun zorgen, net zo goed als u en ik. Maar zij leren mij dat het geen zin heeft eindeloos te tobben en te prakkiseren. De waarde van hun leven wordt niet alleen bepaald door piekeren en ploeteren. Al scherend door de lucht, weten zij ook van loslaten en het leven vieren.
Ik wens u allemaal, te midden van alles wat u bezig houdt, een ontmoeting met zwaluwen. Volg ze met uw ogen en laat u meevoeren in hun wentelingen en siervluchten. Zij kunnen ons leiden naar een ontmoeting met God.